Op jezelf gaan wonen: do’s en don’ts
januari 22, 2024Is het tijd voor de volgende stap, en ben je van plan om op jezelf te gaan wonen? Dan staat er een spannende, maar tegelijkertijd leuke tijd op je te wachten. Op jezelf wonen is namelijk een hele verandering en daar komen ook de nodige taken en verantwoordelijkheden bij kijken. Daarom staan hieronder een aantal do’s en don’ts voor je opgesomd waar je rekening mee kunt houden.
Do: Verdiep je in de vaste lasten
Het is een do om je van tevoren alvast te gaan verdiepen in de vaste lasten. Zo komen er namelijk een aantal kosten kijken als je op jezelf gaat wonen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van de woning, maar ook de kosten voor een energiecontract en de verzekeringen. Om te achterhalen welk energiecontract het beste bij jou past, kun je een kijkje nemen op Gaslicht.com. Hier kun je namelijk verschillende energieleveranciers en -contracten vergelijken. Datzelfde geldt voor andere verzekeringen: denk bijvoorbeeld aan de woonverzekeringen zoals een inboedel- en opstalverzekeringen. Het is verstandig om deze af te sluiten voor jouw nieuwe stulpje. Deze verzekeringen én meer kun je vergelijken op Poliswijzer.nl.
Do: Maak een spaarpotje
Daarnaast is het een tip om en spaarpotje te maken. Bij een eigen woning komen kosten kijken, zoals net al werd benoemd. Daarom is het belangrijk dat je spaart, ook voor de onvoorziene uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine die het begeeft. Daarnaast kun je ook alle uitgaven in inkomsten op een rij zetten, zodat je een overzicht krijgt van jouw financiën.
Don’t: De woning niet opmeten
Als je op jezelf gaat wonen, moet je natuurlijk de nodige meubels aanschaffen. Denk daarbij aan een bank, een tafel en een bed. Het is belangrijk om niet zomaar wat te bestellen, maar goed te kijken naar de afmetingen. Bovendien is het slim om van tevoren de woning goed op te meten en deze maten op te schrijven, zodat je precies weet waar jouw meubels kunnen komen te staan.
Don’t: Inboedel aanschaffen op het laatste moment
Het is niet aan te raden om de inboedel pas op het laatste moment aan te schaffen. Op veel meubels zitten namelijk behoorlijke wachttijden. Soms kunnen deze tijden wel oplopen tot een half jaar. Houd hier daarom rekening mee en begin op tijd met de zoektocht naar geschikte meubels. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om tweedehands winkels af te struinen, om op zoek te gaan naar de juiste spullen. Bovendien kun je hier ook nog eens mee besparen.