Uitvaartetiquette: Tips voor het bijwonen van een uitvaartceremonie
augustus 25, 2022Het bijwonen van een uitvaartceremonie kan een aantal zaken met zich meebrengen die wellicht nieuw voor je zijn. In dit artikel belichten we de meest voorkomende kwesties bij het bijwonen van een uitvaart, zoals welke kleding je aantrekt, waar te zitten en hoe mensen te begroeten en condoleren.
Het bijwonen van een uitvaart
Over het algemeen is iedereen welkom op een uitvaart, dus je hoeft meestal niet op een uitnodiging te wachten. Een uitvaartceremonie kan voor de mensen zijn die de overledene niet hebben gekend, maar die de nabestaanden en hun gasten steun willen bieden. Het is bovendien vaak een grote troost voor de nabestaanden om een groot aantal aanwezigen op een uitvaart te zien.
Welke kleding draag je?
De kleding uitvaart is een belangrijke manier om respect te tonen voor de overledene en degenen die de uitvaartceremonie bijwonen. Het is slim om te kleden volgens de traditie, rekening houdend met de cultuur en het geloof van de overledene. Meestal is conservatieve kleding in zwart of donkere kleuren het meest geschikt. Mocht er een bepaalde dresscode zijn overwogen, zoals het dragen van een bepaalde kleur, zorg dan dat je je daaraan houdt. Maak je echter ook weer niet te veel zorgen over wat je moet dragen. Een uitvaartceremonie bijwonen is immers veel meer dan wat je draagt.
Waar te zitten?
Bij een uitvaartceremonie worden de eerste paar rijen meestal vrijgelaten aan de directe nabestaanden. Meestal zijn de andere zitplaatsen vrij en is het niet nodig een specifieke plek te kiezen. Probeer in grote zalen niet te ver naar achteren te zitten, want dit zal ertoe leiden dat de gasten ongelijkmatig verdeeld zijn en er kloven ontstaan tussen de genodigden en de belangrijkste rouwenden.
Wat te zeggen tegen nabestaanden?
Op een uitvaartceremonie is het gewoonlijk om de rouwende familie steun te bieden met een paar woorden. Voor veel mensen is dit vaak een van de moeilijkere onderdelen van een uitvaart, maar jouw ondersteunende woorden zullen vast en zeker op prijs worden gesteld. Als je niet weet wat je moet zeggen, kun je de volgende richtlijnen in gedachten houden:
- Maak het jezelf niet te moeilijk en het is helemaal niet erg om dingen algemeen te houden, zoals “het spijt me voor je verlies” of “ik ben er voor je”.
- Probeer clichés te vermijden en zeg niet: “alles gebeurt met een reden”, of “nu lijden ze tenminste niet meer”. Dit kan goedbedoeld zijn en voor sommige mensen geruststellend zijn, maar dit soort opmerkingen kunnen ook meer kwaad dan goed doen.
- Als je er toe in staat bent, biedt ondersteuning of hulp. Dit kan een deel van de stress verlichten voor degenen die rouwen en laat hen weten dat je aan hen en hun welzijn denkt.
Tenslotte kan het praten over jouw herinneringen aan de overledene een goede manier zijn om de nabestaanden te steunen, maar het is misschien niet gepast om met de familie te spreken tijdens de uitvaart als er veel mensen aanwezig zijn of als de familie in grote nood verkeert. Probeer hier dus rekening mee te houden.