Wat is BHV?

Wat is BHV?

januari 27, 2022 0 Door Koen Blijlevens

BHV is een afkorting voor Bedrijfshulpverlening, wat inhoudt dat in een zakelijke omgeving eerste hulp wordt verleend door een aangewezen beveiliger. Van een bedrijf wordt verwacht dat het een medewerker van de hulpdiensten leert om ernstig letsel of lichamelijk letsel bij werknemers te voorkomen. Hierdoor heeft elke organisatie één of meerdere aangewezen veiligheidsmedewerkers nodig. Als je de eendaagse bhv oefenmateriaal invult, ben je een veilig persoon. Tijdens de training leren ze je academische informatie en praktische vaardigheden die je als aangewezen veiligheidsmedewerker moet uitvoeren. Een gediplomeerde docent met meer dan 20 jaar expertise in de zorg en brandweer gaat de opleiding vooraf.

Verplichte bedrijfs-noodmaatregelen

U voert de zogenaamde bedrijfshulpverlening procedures uit met behulp van het bhv oefenmateriaal. U heeft dus één of meerdere BHV’ers nodig voor de BHV. Een BHV-er is een persoon die is opgeleid om te assisteren bij calamiteiten. Ze kunnen ook helpen bij het voorkomen van gevaarlijke situaties. De voorzorgsmaatregelen die u moet nemen, worden bepaald door de grootte van uw bedrijf en de bedreigingen waarmee het wordt geconfronteerd. Artikel 15 van de Arbeidsomstandighedenwet bevat algemene regels. Daarnaast moet u een calamiteitenplan of een bedrijfsnoodplan maken. In dit plan staat wat te doen bij calamiteiten. Ook dient u een evacuatiestrategie te hebben, die in uw calamiteitenplan kan worden opgenomen.

Bedrijfshulpverlening op bouwplaatsen

Aannemers en onderaannemers moeten samenwerken om noodmaatregelen vast te stellen op bouwplaatsen, voornamelijk tijdelijke bouwplaatsen. In het Arbo-programma moeten eventuele samenwerkingsafspraken op het gebied van veiligheid en gezondheid worden opgenomen. Het is de plicht van het individu om de hulpdiensten te beheren om ervoor te zorgen dat er een strategie voor het beheer van noodsituaties is. Deze strategie moet in overeenstemming zijn met het veiligheids- en gezondheidsplan. Als twee of drie van uw werknemers in dienst zijn bij een ondernemer thuis, wordt dit ook gezien als een werkplek. Een arbo-programma is in dit geval echter niet nodig.