Wat zijn de belangrijkste soorten cyberaanvallen?
februari 21, 2022Er zijn veel bedrijven die voortdurend worden aangevallen in het digitale domein. De wereld van cyberaanvallen in het digitale landschap is continu in verandering en de escalatie van cyberaanvallen is aanzienlijk. Hierdoor beginnen bedrijven in te zien hoe belangrijk het is om hun waardevolle informatie, hun klanten, hun reputatie en hun merk te beschermen om digitale inbreuken te voorkomen. We bespreken hier enkele veelvoorkomende soorten cyberaanvallen die extra aandacht vereisen voor het waarborgen van de veiligheid.
1. Denial-of-service-aanvallen (DDoS).
Wanneer een netwerk of system wordt overspoeld en niet meer in staat is te reageren op serviceverzoeken, is er sprake van een DDoS-aanval. Dit soort digitale inbreuk vindt plaats wanneer een groot aantal machines de opdracht krijgt een doelwit te bestoken met verkeer. Vaak zijn deze machines geïnfecteerd met een virus die worden gecontroleerd door meerdere aanvallers. Hoe beschermt je jouw data tegen DDoS-aanvallen? Het is essentieel om een combinatie van firewalls, VPN’s, anti-spam, contentfiltering en netwerkbeveiliging met DDoS-beperkende oplossingen paraat te hebben staan. Deze vormen van netwerkbeveiliging bieden een zekere mate van cyberbescherming tegen DDoS-aanvallen, maar uiteindelijk hebben ondernemingen een partner op het niveau van netwerkserviceproviders nodig om de cyberveiligheid te waarborgen.
2. Session hijacking
Bij dit soort cyberinbreuk wordt de sessie tussen een webserver en een client gekaapt. Hierbij vervangen de aanvallers het IP-adres van de client door hun eigen IP-adres, en wordt de sessie voort voortgezet. Bij deze aanval denkt de server dat hij nog steeds communiceert met de vertrouwde cliënt. Om jezelf te beschermen tegen het kapen van een sessie, is het van belang om de mechanismen in de webapplicatie te versterken. Dit kan worden bereikt door transparante communicatie en sessiebeheer met een ICT partner.
3. Sluipaanval
Bij een sluipaanval is er sprake van een kwaadaardig script malware over het netwerk. Hierbij gaan hackers op zoek naar onveilige websites en plaatsen het script in de code van een van de pagina’s. Soms komt het voor dat dat deze kwaadaardige scripts malware installeren op de computers van bezoekers van webpagina’s. In andere gevallen worden bezoekers van de website omgeleid naar de website van de hacker, waar ze vervolgens gehackt kunnen worden. Dit soort malware wordt meestal aangetroffen op webpagina’s, in pop-upvensters en in e-mails.
4. Phishingaanvallen
Een phishingaanval doet zich voor wanneer hackers e-mails versturen die van een betrouwbare bron afkomstig lijken te zijn, maar er eigenlijk wordt ‘gevist’ naar persoonlijke informatie om het slachtoffer te dwingen iets te doen. Phishing is een vorm van social engineering en technisch hacken. E-mailbijlagen die volzitten met malware zijn een veelgebruikt instrument van hackers bij phishing. In de praktijk kan het ook voorkomen dat een specifiek persoon of onderneming als doelwit wordt gekozen in een poging waardevolle informatie te verkrijgen of financiële schade aan te richten.