Basilicum verzorgen? Dat doe je zo!

Basilicum verzorgen? Dat doe je zo!

augustus 4, 2022 0 Door Koen Blijlevens

Houd je van de Italiaanse keuken, en kook je graag? Dan kan verse basilicum niet ontbreken in jouw keuken. Basilicum kweken is eenvoudig en leuk, maar het is belangrijk te weten wat het plantje nodig hebt. Ook beginnende moestuiniers kunnen goed met dit kruid uit de voeten. Of je nu je eigen basilicum zaadjes hebt gezaaid, of juist een kant en klaar plantje hebt gekocht: in dit blog vertellen we je hoe je hem goed verzorgt zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Lees dus snel verder en ontdek hoe je basilicum gezond houdt en stekt!

Italiaanse gerechten met basilicum

Basilicum heeft een kenmerkende geur en smaak, die veel gebruikt wordt in de Italiaanse keuken. Zo vind je hem in gedroogde vorm vaak in Italiaanse kruidenmixen, en kun je hem verwerken in de lekkerste salades, pasta’s en natuurlijk op pizza’s. Je kunt er zelfs je eigen verse pesto van maken, waar je heerlijk van kunt genieten! Lekker voor op een sandwich, of juist om te gebruiken door de pasta of op de pizza. Er zijn dus genoeg redenen om zo’n leuk plantje in huis te halen! Ze zijn eenvoudig zelf vanaf zaadje te kweken, ook in de moestuin.

Basilicum verzorgen

Net als andere planten zoals het vergeet mij nietje, vergt basilicum weinig verzorging. Natuurlijk zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zo kun je de basilicumplant het beste uit de zon zetten, maar wel op een lichte plek. Ook is het belangrijk om erbij stil te staan dat basilicum van warmte houdt. Heb je je plantje binnen in een pot staan, dan is een plekje bij het raam dus een goed idee. Wanneer je de plant volgroeid hebt gekocht, kun je hem het beste verpotten naar een ruimere pot, waar de wortels de ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Is het zomer, dan is het een goed idee de plant regelmatig een scheutje water te geven. Doet dat het liefst wel van onderaf, daar houdt basilicum van.

Zo stek je basilicum!

Wil je je plantje vermeerderen, bijvoorbeeld om ze weg te kunnen geven aan familie en vrienden? Het is heel eenvoudig om basilicum te stekken. Wij vertellen je hoe! Zorg ervoor dat je een schone schaar in huis hebt. Daarmee knip je vervolgens een aantal stengels van de plant. Zorg dat die stengels zo’n tien centimeter lang zijn. Verwijder de onderste bladeren, en zet ze in een glas water. Zorg daarbij dat de bladeren niet onder water staan! Je zult al snel merken dat er wortels aan het deel van de stengel dat onder water staat beginnen te groeien. Zijn die wortels groot genoeg, dan zet je het plantje in volle aarde.