Waar let je op bij het kopen van een biljartkeu?

Waar let je op bij het kopen van een biljartkeu?

april 13, 2022 0 Door Koen Blijlevens

In de biljartsport zijn er een aantal onmisbare accessoires, waaronder een goede biljartkeu. Om het maximale uit jouw spel te halen, heb je natuurlijk een goede keu nodig. Ga je een biljartkeu kopen? Dan is er een aantal dingen waar je op moet letten, want jouw nieuwe keu moet natuurlijk perfect bij je passen. De speelstijl en de spelvariant die je gaat spelen, zijn van groot belang bij de keuze. De ene spelvorm vraagt om krachtige stoten, terwijl de andere spelvorm vraagt om meer precieze stoten met effect. Ben je benieuwd hoe jij de perfecte keu uitkiest? Na het lezen van dit artikel weet jij exact welke keu bij jou past en welke onderdelen je daarvoor nodig hebt!

Een keu die bij je past

Voor de verschillende spelvormen bestaan er diverse keuen. Driebandenbiljart vraagt vaak om snelheid. Hierbij wordt een zwaardere keu van 510 gram aanbevolen. Want hoe zwaarder de keu, hoe meer snelheid je de bal kan meegeven. Ben je meer ervaren? Dan kun je zelfs kiezen voor een biljartkeu van 520 of 530 gram. Het kaderspel daarentegen, vraagt vaak om nauwkeurige stoten. Een keu van 470 of 480 gram is dan een goede optie. Een lichtere keu biedt meer precisie op korte afstanden, maar wordt onhandiger wanneer je een langere bal wilt spelen. Voor beginners wordt over het algemeen aangeraden om een iets zwaardere keu te nemen. Dit geeft op langere afstand meer controle, zonder te veel in te leveren op de finesse.

Een aanpasbare keu

De totale lengte van de keu is ook een belangrijk aspect. Een biljartkeu meet standaard 140 centimeter. Voor de meeste mensen zal dit een prima maat zijn, maar er zijn ook mensen met korte of lange armen. Geen zorgen, want bij een keu hoort ook nog een topeind, ook wel shaft genoemd. Dat is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Zo kun je jouw nieuwe keu aanpassen aan jouw lengte. Wil je de keu zo nu en dan in lengte kunnen aanpassen? Dan bieden keu extensions de perfecte uitkomst. Die schroef je gemakkelijk tussen het boven- en onderstuk, waardoor je de keu dus verlengt. Zo kan je langere vriend ook genieten van je keu.

De stootdop

Je nieuwe keu maak je helemaal af met een pomerans. Dit is het uiteinde van de keu, die ook wel cuetip of stootdop wordt genoemd. Het soort pomerans dat je kiest, kan van grote invloed zijn op je spel. Dit is immers het onderdeel waarmee je deel bal raakt. Een goede pomerans in combinatie met een minder goede keu, kan beter zijn dan een slechte pomerans met een goede keu. Een pomerans van hoge kwaliteit is dus erg belangrijk voor goede resultaten.

Pomeransen zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden. Een zachte pomerans geeft veel grip op de bal. Zo heb je een goede controle over de bal bij nauwkeurige stoten en kun je goed met effect spelen. Het nadeel van een zachte pomerans, is dat die bij langere en krachtigere stoten minder nauwkeurigheid geeft. Een hardere soort biedt dit wel. Een harde pomerans biedt dan weer minder grip, waardoor nauwkeurige stoten minder makkelijk zijn. Bedenk bij het uitzoeken van een pomerans dus altijd goed waarvoor je de keu gaat gebruiken. 

Maak jouw set helemaal compleet

Nadat je een complete keu hebt samengesteld, mist er nog één onderdeel: biljartkrijt. Dat is niet het soort krijt dat je vroeger gebruikte als kind. Vroeger werd er namelijk wel echt krijt gebruikt, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Voor het gemak wordt het nog steeds zo genoemd.

Om keer op keer de bal te kunnen spelen zoals je hem bedoelt, heb je grip nodig op je pomerans. Dat creëer je door regelmatig te krijten. Hoe vaak je krijt ligt aan de kwaliteit van je krijt en je voorkeur. Krijt van hoge kwaliteit biedt vaak meer grip dan dat van lage kwaliteit. Ook hoef je hiermee minder vaak te krijten, waardoor het langer meegaat. Over het algemeen wordt er om de paar beurten gekrijt. 

Het soort krijt dat je gebruikt hangt af van je pomerans. Een harde pomerans heeft ander krijt nodig dan een medium of een zachte pomerans. Kan je niet wachten om elke bal perfect te stoten met je eigen keu? Neem dan eens een kijkje bij een gespecialiseerde online biljartshop. Die kan je voorzien van het juiste advies en heeft een groot assortiment. Zo heb jij straks ongetwijfeld de perfecte biljartkeu in huis!