Waarom is buitenspelen belangrijk voor kinderen?

Waarom is buitenspelen belangrijk voor kinderen?

februari 13, 2023 0 Door Koen Blijlevens

Om later fitte en gezonde volwassenen te worden, moeten kinderen elke dag minimaal één uur matig intensief bewegen. Helaas voldoet maar liefst tachtig procent van de kinderen niet aan deze Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Ook voor dreumesen en peuters geldt dit minimale uur buitenspelen. Daarom is het aan te raden om kinderen van jongs af aan veel buiten te laten spelen en te laten bewegen. Maar wat is er precies zo goed aan en hoe stimuleer je kinderen om lekker naar buiten te gaan? In dit artikel inspireren we je graag met allerlei tips over buitenspelen, inclusief veelzijdige professionele speeltoestellen zoals houten klimtoestellen, schommels, duikelrekken en speelcombinaties. 

Waarom is buitenspelen gezond? 

Graven in het zand, rennen en springen. Natuurlijk is buitenspelen goed voor kinderen vanwege de frisse lucht. Maar er zijn nog veel meer redenen om ze dagelijks minstens een uur buiten te laten bewegen. Zo maakt buitenspelen kinderen socialer en sterker. Kinderen die vaak buitenspelen staan steviger in hun schoenen. Ze herkennen emoties van speelmaatjes beter en zijn beter in het oplossen van conflicten. Verder is beweging goed voor hun gezondheid. Het verlaagt het stressniveau en voorkomt overgewicht. Bij basisschoolkinderen verhoogt buitenspelen ook de cognitieve ontwikkeling en de leerprestaties. Vooral kinderen die iets minder goed kunnen stilzitten, hebben er baat bij om dagelijks buiten uit te razen. Dat geldt ook voor heel jonge kinderen.

Goede redenen om kinderen vaker te laten buitenspelen op een rij: 

• Buitenspelen zorgt voor sterke botten en een sterk gebit door de vitamine D die wordt aanmaakt door het zonlicht; 

• Kinderen eten en slapen beter als ze regelmatig buitenspelen; 

• Het speelgedrag van kinderen in de natuur is creatiever en gevarieerder dan binnen; 

• Kinderen die in een groene omgeving wonen, komen minder vaak bij de huisarts dan kinderen uit een minder groene omgeving.

Buitenspelen op een houten klimtoestel

 Wil jij op een schoolplein, in de openbare ruimte of bij een horecabedrijf een speelplek inrichten met een speeltoestel dat de sociale en motorische ontwikkeling en creativiteit van kinderen stimuleert? Een houten klimtoestel is een speeltoestel dat in iedere speeltuin goed tot z’n recht komt. Door hierop te spelen, leren zowel jonge als oudere kinderen hoe zij in een team kunnen samenwerken. Bij een professionele speeltoestellen leverancier zijn houten klimtoestellen verkrijgbaar met vrolijk gekleurde, educatieve panelen en bewegende onderdelen die hun zintuigen prikkelen. Je hebt daarbij onder meer de keuze uit een speelcombinatie met bruggen, torens, een brandweerpaal, klimwand en klimnet. Dit veelzijdige klimtoestel van hout heeft grote aantrekkingskracht op peuters, kleuters en schoolgaande kinderen en kan ook prima in een natuurlijke speeltuin worden geplaatst.