De gezondheidsvoordelen van ashwagandha

De gezondheidsvoordelen van ashwagandha

augustus 26, 2021 0 Door Koen Blijlevens

Ashwagandha is een struik die groeit in India, het Midden-Oosten en delen van Afrika. Het heeft een lange geschiedenis van gebruik in de traditionele geneeskunde. Al honderden jaren gebruiken mensen de wortels en oranjerode vruchten van ashwagandha voor medicinale doeleinden. Het kruid wordt ook wel Indiase ginseng of winterkers genoemd. Dit bijzondere kruid is ook in nederland te verkrijgen. Ashwagandha kopen? Kijk eens bij de Kurkuma specialist! Zij hebben 100% zuivere ashwagandha.

De naam “ashwagandha” beschrijft de geur van zijn wortel, wat “als een paard” betekent. Ashwa betekent per definitie paard. Beoefenaars gebruiken dit kruid als een algemeen tonicum om energie te stimuleren en stress en angst te verminderen. Sommigen beweren ook dat het kruid gunstig kan zijn voor bepaalde vormen van kanker, de ziekte van Alzheimer en angst.

Meer onderzoek is nodig, echter er zijn al veelbelovende gezondheidsvoordelen aangetoond.

Ashwagandha is een belangrijk kruid in de Ayurvedische geneeskunde. Dit is een van ’s werelds oudste medische systemen en een van India’s gezondheidszorgsystemen. In de Ayurvedische geneeskunde wordt ashwagandha beschouwd als een Rasayana. Dit betekent dat het helpt om de jeugd te behouden, zowel mentaal als fysiek.

Er zijn aanwijzingen dat het kruid neuroprotectieve en ontstekingsremmende effecten kan hebben. Ontsteking ligt ten grondslag aan veel gezondheidsproblemen en het verminderen van ontstekingen kan het lichaam beschermen tegen verschillende aandoeningen.

Mensen gebruiken ashwagandha bijvoorbeeld om het volgende te behandelen:

  • Spanning
  • Ongerustheid
  • Vermoeidheid
  • Pijn
  • huid condities
  • suikerziekte
  • artritis
  • epilepsie

Verschillende behandelingen maken gebruik van verschillende delen van de plant, inclusief de bladeren, zaden en vruchten.

Hoe denk jij over ashwagandha? Geloof jij in de gezondheidsvoordelen?