Stoere mannen in de zorg

Stoere mannen in de zorg

augustus 23, 2021 0 Door Koen Blijlevens

De tijd dat de zusters aan je ziekenhuisbed alleen maar vrouwen waren is voorbij. De mannelijke verpleger zie je steeds vaker. Mannen die graag zorgen voor anderen, daar is helemaal niets mis mee. De meest stoere man kan de juiste steun bieden aan de patiënt die kwetsbaar en ziek in bed ligt. Heb jij al ooit overwogen om in de zorg te gaan werken? Het werk is afwisselender dan je misschien denkt. Maar bovenal is het heel erg dankbaar werk.

Voorbehouden handelingen

Iedereen is welkom in de zorg. Dat betekent niet dat iedereen zomaar geschikt is als helpende hand aan het bed. Je bent namelijk niet alleen steun voor de patiënt, maar je ontzorgt ook de artsen door werkzaamheden uit handen te nemen. Werkzaamheden zoals de voorbehouden handelingen. Dit zijn handelingen waarvoor je geschoold moet zijn, zodat je bevoegd en bekwaam bent om ze ook echt uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het zetten van een injectie, maar ook aan zuurstof toedienen of wondzorg.  

Blijf jezelf ontwikkelen

Een goede verpleegkundige is iemand die zichzelf continu blijft scholen en ontwikkelen. Regels veranderen, soms bijna sneller dan je ze bij kunt houden. Het is dus belangrijk om altijd goed op de hoogte te blijven van de laatste regels. Toch klinkt het niet aantrekkelijk om hiervoor regelmatig terug naar de schoolbanken te moeten gaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig e-learnings beschikbaar. Zo kun je lekker vanuit je luie stoel een e learning zorg volgen en de laatste informatie tot je nemen. Zoals bijvoorbeeld voor de voorbehouden handelingen. Hoef je daarna nog maar één keer klassikaal te verzamelen om te laten zien dat je de theorie ook kunt toepassen.