De vrijheid van motorrijden

De vrijheid van motorrijden

juli 12, 2022 0 Door Koen Blijlevens

Wie motorrijdt zal het herkennen, motorrijden staat gelijk aan vrijheid. Maar voor wie er nog niet aan heeft kunnen of mogen ruiken zullen we in deze blog een tipje van de sluier lichten. Pas wel op, aan het eind van deze blog zul je niet meer anders willen dan je motorrijbewijs halen.

Rijden wordt een hobby


Waar het bij autorijden vaak gaat over van A naar B komen, zul je merken dat je met een motor veel vaker de weg op gaat om te genieten. Je neemt sneller een mooie omweg of gaat op een zonnige dag een paar uurtjes toeren. Je zit niet in een warme auto, kunt gemakkelijk ergens tussendoor rijden en je kunt rustig genieten van de omgeving, heerlijk! De uitdrukking ‘de reis is belangrijker dan de bestemming’ is op het lijf geschreven van motorrijders.

Het kan alleen, maar ook samen


Motorrijden wordt vaak gezien als iets solistisch, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Want hoe mooi is het om in een groep te rijden en onderweg op de mooiste plekken te stoppen. Iedereen heeft dan zijn of haar eigen vrijheid tijdens het rijden, maar kan deze vrijheid ook delen met anderen.

Je wordt een betere weggebruiker


Een ander groot voordeel van motorrijden is dat je veel scherper wordt als je deelneemt aan het verkeer, dus ook als je op de fiets stapt of met de auto gaat. Je leert beter anticiperen op onverwachte manoeuvres van anderen en houdt scherper de weg in de gaten om te kijken of er gaten of hobbels inzitten.

Een file betekent niet per se stilstaan


Op de motor heb je een stuk minder last van files. Je mag met de motor namelijk, rustig, tussen de auto’s door rijden. Dit heeft als voordeel dat je sneller uit de file bent, maar er zit ook een veiligheidsaspect aan. Als je in de file aansluit ben je als motorrijder een stuk kwetsbaarder dan automobilisten. Bijvoorbeeld bij een kop-staartbotsing ben je als motorrijder in meer gevaar. Bovendien ben je op de motor minder goed zichtbaar en ook dit kan tot gevaarlijke situaties leiden in een file.

Praktische zaken


Als je enthousiast bent geworden ben je nog een paar stappen verwijderd van vrijheid. Te beginnen met het halen van je motorrijbewijs natuurlijk. En als je die eenmaal hebt gehaald heb je nog een motor nodig en is ook een motorverzekering noodzakelijk. Je kunt online gelukkig makkelijk en snel je motorverzekering vergelijken.