Heeft een kind speelgoed nodig?

september 21, 2021 0 Door Koen Blijlevens

Misschien heb je 10 stuks speelgoed voor je kind maar vind die het alsnog leuker om met je sleutels te spelen. Je vraagt je misschien af waarom je dan al dat geld voor speelgoed moet uitgeven. Niets moet natuurlijk maar het wordt zeker aangeraden om je kind wat speelgoed te geven. Dit is voornamelijk speelgoed waarbij ze wat leren. Denk hierbij aan puzzels, boekjes, blokken, telramen, etc. Een baby kan namelijk niet leren zoals een volwassenen, eenmaal uit een boek.

Manieren van leren

Voordat je het weet kan je baby zitten, kruipen, lopen en praten. Dit lijkt misschien heel automatisch te gaan maar als jij nooit tegen je kind zal praten, zal die ook niet gaan praten. Een baby leert dus heel veel door te zien, horen en doen. Je zal waarschijnlijk niet kruipend door het huis zijn gegaan maar je kindje ziet jou wel lopen en wilt dit ook. Een makkelijkere stap is dan om eerst te kruipen. Je moet je kindje alleen wel daarbij helpen en motiveren. Als jouw kindje op de leeftijd is om te leren lopen moet je hem of haar niet steeds optillen, maar juist op een spelende manier laten lopen.

Welk speelgoed is beter?

Als je naar een speelgoedwinkel gaat of online kijkt bij Meervoorkinderen.nl zie je een groot verschil in het aanbod van vroeger. Nu zie je vooral heel veel technische speelgoed waarbij je kind dus inderdaad op elk mogelijke manier getriggerd wordt terwijl dat vroeger vooral van hout was met weinig geluid. Gelukkig zijn de kinderen van vroeger ook allemaal goed opgegroeid dus we kunnen niet zeggen dat dit slecht is. Het gaat namelijk om jou als ouder. Zo kan je wel een Grimms regenboog kopen voor je kind, maar als jij er niet samen mee speelt zal je kind niet de kleuren van de regenboog er mee leren.