Internationaal succesvol ondernemen? 4 tips

Internationaal succesvol ondernemen? 4 tips

maart 23, 2023 0 Door Koen Blijlevens

Wanneer je internationaal zaken kunt doen, is dat een grote kans. Uitbreiding van je bedrijf over de hele wereld betekent meer klanten en een groter winstpotentieel. Maar het is ook een risico. Een risico dat zorgvuldig overwogen en grondig voorbereid moet worden. Daarom vind je in dit artikel vier tips om op de juiste manier met internationaal zakendoen te beginnen.

Doe je onderzoek

De eerste stap van elke succesvolle onderneming is onderzoek. Je moet zoveel mogelijk leren over de landen waarop je je richt, hun gewoonten en culturen, hun wetten en regels en vooral hun markten. Door de plaatselijke economie en concurrentie te begrijpen, ontwikkel je een uitgebreide strategie die rekening houdt met alle mogelijkheden voordat je tijd of geld investeert in je internationale onderneming.

Wanneer je de taal niet goed kent in het land waar je zaken gaat doen, overweeg dan gebruik te maken van een professionele vertaler. Deze persoon kan inspringen als beëdigd vertaler en bijvoorbeeld lastige documenten professioneel vertalen.

Bouw lokale connecties op

Je kunt alles weten wat er te weten valt over een vreemd land, maar als je niemand ter plaatse hebt die bekend is met de plaatselijke bedrijfspraktijken, ben je al in het nadeel. Netwerken met de plaatselijke bevolking is de sleutel tot het verkrijgen van inzicht in hoe de dingen op elke markt werken. Zorg er dus voor dat je relaties opbouwt met invloedrijke mensen die helpen je uitbreiding soepeler te laten verlopen. Het loont de moeite om te investeren in lokale partnerschappen, omdat zij onschatbaar advies geven over het omgaan met verschillende belastingstelsels, arbeidswetten en culturele nuances die je anders duur komen te staan als je ze over het hoofd ziet.

Kies je partners verstandig

Bij het betreden van buitenlandse markten is het belangrijk om partners zorgvuldig te kiezen, omdat zij je merk in het buitenland vertegenwoordigen, wat uiteindelijk van invloed is op de reputatie ervan, zowel lokaal als wereldwijd. Zorg ervoor dat ze dezelfde waarden delen als jouw bedrijf, zodat ze in overeenstemming met die waarden handelen, welke situatie zich ook voordoet tijdens het samen zakendoen. Niets schept sneller vertrouwen dan samenwerken met iemand die dezelfde normen hanteert als jij; neem dus de tijd bij het kiezen van wie met wie je in het buitenland gaat samenwerken.
Internationaal zakendoen vergt zorgvuldige planning en uitvoering, maar er zijn tal van beloningen als je het goed doet. Met deze tips op zak ben je goed op weg om een effectieve internationale operatie te starten.