Je septic tank legen: wanneer en waarom?

Je septic tank legen: wanneer en waarom?

april 19, 2023 0 Door Koen Blijlevens

Een septic tank is een ondergronds waterzuiveringssysteem dat vooral wordt gebruikt als je huis niet op het openbare rioleringssysteem is aangesloten. Al het water dat je door de afvoer spoelt, eindigt in die tank. Daar zinken de afvalstoffen naar de bodem en worden ze langzaam afgebroken. Het gezuiverde water stroomt vervolgens uit de tank en eindigt meestal in een nabijgelegen sloot of beek. Bij ontstoppingsbedrijf Michel Doorn begrijpen ze alles van septic tanks. Als je je tank wilt laten legen, kun je dan ook altijd bij dit bedrijf terecht. Maar hoe weet je of het tijd is om je septic tank te legen? Die belangrijke vraag beantwoorden we in dit artikel.

Welke huizen hebben een septic tank?

Septische tanks zijn gebruikelijk voor gebouwen zonder aansluiting op de openbare riolering. In Nederland vind je ze niet vaak, omdat ons land een hoge bevolkingsdichtheid en een uitgebreide infrastructuur heeft. Septische putten worden voornamelijk gebruikt op afgelegen locaties, die je in Nederland niet veel vindt. Toch worden ook in Nederland septic tanks gebruikt, bijvoorbeeld onder boerderijen of tiny houses.

Gaat al je afvalwater naar je septic tank?

Wanneer je huis niet op het openbare riool is aangesloten, komt al het afvalwater in je septische put terecht. Van kraanwater tot toiletwater, alles wordt opgevangen en verwerkt in deze tank. In sommige gevallen komt het wel voor dat je op zowel het riool als op een septic tank bent aangesloten, vooral als de gemeentelijke riolering later is aangelegd dan wanneer je huis is gebouwd. In deze situatie fungeert de septische tank als een extra buffer voor je afvalwater. 

Wanneer moet je je septic tank laten onderhouden?

Het is belangrijk om je septic tank op tijd te laten onderhouden. Wanneer je septic tank vol raakt, spoelt je afvalwater minder goed weg en ontstaat er soms een onaangename geur in huis. Dit wordt veroorzaakt doordat de tank vol zit met alle afvalstoffen die normaal worden weggespoeld. Hoewel een deel van deze afvalstoffen wordt afgebroken door zuurstofloze processen, gebeurt dit niet snel genoeg. Merk je dat je septic tank vol raakt? Dan is het raadzaam om een specialist zoals Michel Doorn in te schakelen. De ontstoppers van Michel Doorn legen je tank en controleren tegelijkertijd of die nog naar behoren functioneert. Als zich een probleem voordoet, lossen zij dit snel en vakkundig voor je op. Wil jij je septic tank laten onderhouden? Maak dan snel een afspraak met Michel Doorn!