Waarom kiezen voor massief houten meubels?

Waarom kiezen voor massief houten meubels?

mei 10, 2022 1 Door Koen Blijlevens

Meubels van massief hout zullen nooit uit de mode gaan. Dat komt door de natuurlijke uitstraling die alleen echt hout  met zich meebrengt. Je kunt van hout van alles maken, in allerlei denkbare stijlen, van een eettafel ovaal, rond of langwerpig, dressoirs en kasten, TV-meubels en bedden. Daarnaast gaan houten meubelen ook nog eens lang mee. Dat zorgt ervoor dat je er soms wel generaties lang mee kunt doen. 

In dit blog zetten we een bijzondere houtsoort in het zonnetje die niet alleen mooi is, maar ook duurzaam, onderhoudsvriendelijk en uniek. Benieuwd welk hout al die kenmerken in huis heeft? Lees dan snel verder!

Hout is in

Elke houtsoort heeft zo zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Dat zorgt ervoor dat er altijd wel een soort houten meubelen bestaat dat bij jouw voorkeuren past. Onze favoriet is mangohout. Je herkent deze hardhoutsoort al snel aan zijn exotische look, warme kleur en duidelijke nerf. Die nerf zorgt ervoor dat geen twee mangohouten planken hetzelfde zijn, en de meubelen die je ervan kunt maken dus echt uniek zijn. Door de warme uitstraling van het hout komt het extra goed tot zijn recht in moderne interieurstijlen zoals de industriële stijl. Denk bijvoorbeeld aan een dressoir van mangohout, dat afgewerkt is met stijlelementen zoals zwart staal. 

Is mangohout duurzaam?

Over mangohout hoor je wel vaker dat het duurzaam is, maar waar zit dat ‘m precies in? Om daar achter te komen, moeten we kijken naar het productieproces van mangohouten meubelen. Mangohout is, zoals de naam al zegt, afkomstig van de mangoboom. Die groeit op plantages in tropische gebieden, waar hij wordt gekweekt voor zijn lekkere zoete vruchten. Hoe ouder een mangoboom echter wordt, hoe minder vruchten hij zal produceren. Dat is waarom de boer oude bomen regelmatig laat kappen om ze te vervangen door jongere exemplaren. Die oude bomen worden vervolgens verkocht aan de meubelfabriek, want er kan nog van alles van gemaakt worden.

Een nieuw leven

Het mangohout krijgt op die manier een nieuw leven in jouw woonkamer. Dat zorgt ervoor dat mangohout een van de milieuvriendelijkste houtsoorten is die er zijn! Naast duurzaam is het hout ook nog eens goed te onderhouden. Doordat het hardhout is, is het zeer stevig en zal het niet snel beschadigen. Het is door de meubelmaker al behandeld tegen vuil en vocht, waardoor je er zelf weinig omkijken meer naar hebt. Af en toe afnemen met een vochtige doek is ruim voldoende om je meubel mooi te houden!